Dziś poruszę bardzo ważną
kwestię. Ostatnio coraz częściej słyszę o tym ile to żywości obecnie
wyrzucamy. Przybliżę Wam kilka faktów:
Na świecie, co roku
wyrzucamy 1.3 mld ton jedzenia (FAO, 05.2011 r.). Stanowi to 1/3 ilości
produkowanej żywności nadającej się do spożycia. W Europie marnuje się 100 mln
ton żywności (Komisja Europejska, 04.2011 r.).
W typowym domu
Europejczyka wyrzuca się do kosza 20-30% kupionego jedzenia, 2/3 nadawałoby się
jeszcze do spożycia. Brytyjczycy marnują ponad 20% kupowanego jedzenia,
natomiast w USA nawet 25-40% żywności trafia na śmietnik.
W Polsce, jak podają
dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w
październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja
odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych,
gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton, natomiast inne źródła to 0,35 mln ton.
Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii
Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Warto tylko
podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywnosci jest większa
wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę
spożywczą jako główne źródło marnowania.
W Polsce do wyrzucania
niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystyających z internetu
(Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności,
wrzesień 2015 r.).
Dane są przerażające. Pamiętajmy, że wyrzucając żywność do
kosza marnujemy też wodę, energię oraz pieniądze (zakup jak i późniejszy koszt
przygotowania posiłku). Ale również transport tych produktów jak i potem śmieci, jest dużym obciążeniem dla całego środowiska.
Co jest główną przyczyną marnowania żywności?
-
przegapienie terminu przydatności do spożycia
-
niewłaściwe przechowywanie
- zakup produktu,
który nie spełnia naszych oczekiwań
- zbyt duże
porcje posiłków
- zbyt duże
zakupy
- brak
pomysłów na wykorzystanie składników do różnych dań
- inne
Jak temu zapobiegać?
1. planuj
posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem
*zamiast
pakowanych po kilka sztuk warzyw czy owoców wybieraj te pojedyncze (dzięki temu
kupisz tylko tyle ile potrzebujesz)
2. rób listy zakupów i sztywno
się jej trzymaj (nie daj się skusić promocjom! Dodatkowo, przed wyjściem do sklepu
sprawdź co już masz w domu)
3. nigdy nie chodź
na zakupy głody (bo przez to włożysz do koszyka produkty, których tak naprawdę
nie potrzebujesz)
4. kontroluj
wydatki (warto jest przeznaczyć konkretny budżet na jedzenie i starać się go
trzymać)
5. sprawdzaj
daty na opakowaniu (daty przydatności do spożycia, ale również informacje ile
produkt możesz przechowywać po otwarciu) WAŻNE: komunikat „Należy spożyć do” –
umieszczany na produktach, które łatwo się psują, wskazuje datę, po której
towar nie nadaje się do jedzenia (np. mięso, ryby). Z kolei termin „Najlepiej
spożyć do” wskazuje datę, do której dany artykuł zachowuje wszystkie walory
smakowe, jednak po jej upływie nadal jest jadalny
6. przechowuj
żywność zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cenne informacje o tym jak przechowywać konkretne produkty w linku
7. nakładaj
małe porcje jedzenia (lepiej sobie dołożyć niż wyrzucać resztki z talerza)
8. układaj starsze produkty na wierzchu (to sprawdzi się, gdy robisz raz na jakiś czas
większe zakupy. Zanim włożysz je do lodówki sprawdź datę przydatności i odpowiednio
je posegreguj)
9. zamrażaj* (dodatkowo, zaoszczędzisz czas na gotowaniu)
10. wykorzystuj
resztki* (zamiast wyrzucać resztki produktów spożywczych, możesz je wykorzystać
do przygotowania obiadu na następny dzień. Z miękkich owoców możesz zrobić
koktajl mleczny albo upiec ciasto. Warzywa, które zaczynają więdnąć, znakomicie
nadają się na zupę. A mięso z rosołu nada się na potrawkę lub na farsz do
pierogów).
* Zamrażanie oraz wykorzystywanie resztek nie do końca się sprawdzi u osób na diecie lekkostrawnej, ponieważ powinny one jeść produkty możliwe jak najszybciej po przygotowaniu
Chleb jest
jednym z produktów, który często ląduje w koszu. Większość z Nas lubi świeżutkie
pieczywko, najlepiej jeszcze ciepłe. A co gdy zaczyna nam już czerstwieć?
To, że suszymy bułki a potem ścieramy na tarce i używamy
jako panierki, albo moczymy i dodajemy do gołąbków, to każda babcia czy mama wie :)
A co z chlebem? Często zdarza się tak, że kupimy go za dużo
i nie zdążymy zjeść zanim zacznie czerstwieć. Ja używam go do tostów (uwielbiam te
francuskie) i zapiekanek. Jednak najczęściej, kroję go w drobną kostkę i
odkładam do wysuszenia. Nawet nie pamiętam skąd wzięłam ten pomysł, ale jest
świetny i stosuję go od dawna.
Takie kosteczki śmiało można wrzucać np. do gulaszu czy
sosu, aby go zagęścić.
Można też je zblenować i następnie wykorzystać do panierowania mięsa, rybki i każdego rodzaju kotlecików (jajecznych, z soczewicy, warzywnych itp.).
Jest to zdrowsza alternatywa bułki tartej, którą można kupić
w sklepie. Zawiera ona składniki, które powinniśmy omijać szerokim łukiem np.
gumę guar, różne E…, wypełniacze i kilka innych świństewek. Dodatkowym plusem jest to, że używamy do tego
swojego ulubionego pieczywa- może być z dodatkiem ziaren, żytni, czy
bezglutenowy.
Nie sprawdzą się jednak chleby zawierające suszone owoce np.
śliwki czy żurawinę.
Oczywiście ważną kwestią jest wybór pieczywa. Także sprawdzajcie składy i kupujcie w sprawdzonych piekarniach.
A jakie Wy macie sposoby na niemarnowanie żywności?
Źródła:
http://www.niemarnuje.pl/
http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/library/docs/tips_stop_food_waste_pl.pdf
http://www.uwm.edu.pl/
http://www.carrefour.pl/
http://www.malopolska.pl/
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o przechowywanie żywności to oprócz lodówki używam też specjalnych pojemników na żywność oraz lunchboxów https://duka.com/pl/akcesoria-kuchenne-i-barowe/przechowywanie-zywnosci/pojemniki-na-zywnosc-i-lunchboxy. Te ostatnie idealnie nadają się do przechowywania żywności poza domem. Przeważnie używam ich do zabierania z sobą jedzenia np. do pracy. Dzięki szczelnemu zamknięciu, zawarta w lunchboxie żywność pozostaje świeża przez długi okres czasu.
OdpowiedzUsuńDużo ciekawych informacji, dzięki. Słyszeliście o http://hitecfilm.com/? Oferują opakowania foliowe najwyższej jakości.
OdpowiedzUsuń