Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Jest to sos z
łososiem, cukinią oraz suszonymi pomidorami. Jak pisałam w poście o diecie
lekkostrawnej -> link, staram się ograniczać nabiał. Czasami jednak najdzie mnie ochota
na „śmietanowy” sos. Zamiast śmietany, dodaję do sosu fety, która nadaje kremowej konsystencji oraz wspaniale wzbogaca smak. Danie zmodyfikowałam tak, aby było jak najbardziej lekkostrawne.
Przepis jest mega szybki i prosty
w przygotowaniu a do tego przepyszny J
Składniki:
400 g łososia (ja użyłam filet z dzikiego łososia z Alaski
firmy SuperFish- jest dostępny w Biedronce)
1 mała cukinia
5 suszonych pomidorów (użyłam tych nie z zalewy)
100 g sera feta (starajcie się wybierać sery greckie a nie
te „typu feta” tzw. sery sałatkowe, jak np. popularne sery Favita z Mlekovity)
woda
czubata łyżeczka papryki słodkiej
pieprz
sól lub sos sojowy (zanim dodacie, spróbujcie po oddaniu fety czy sos nie jest już słony)
Opcjonalnie jeden mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (pamiętajcie, że wtedy danie bardziej
obciąży żołądek)
Przygotowanie:
Na patelnię nalewamy niedużą ilość wody i czekamy aż się zagotuje. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę i dusimy około 5 minut. Dodajemy pokrojone w
paseczki pomidory suszone. Łososia oddzielamy od skóry i
kroimy w kostkę. Całość dusimy aż cukinia będzie miękka. Dodajemy fetę i czekamy aż się rozpuści. Na tym etapie możemy dodać jeszcze trochę wody jeżeli sos jest bardzo gęsty. Następnie przyprawiamy do smaku. I gotowe
J
Najczęściej jem z makaronem, ale równie świetnie smakuje z
ryżem lub kaszą (np. jaglaną).
Smacznego!
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJeszcze chyba tak podanego łososia nie miałem okazji jeść, ale jak będzie tylko okazja to na pewno spróbuję. Ja także jestem wielkim zwolennikiem przygotowania łososia z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-na-lodowych-kulkach-z-serow-z-pistacjami-makiem-i-chilli/ gdyż za każdym razem wychodzi idealnie.
OdpowiedzUsuń