W dzisiejszym poście przedstawię Wam 4 wersje śniadań
lekkostrawnych. Przepisy są mega proste, szybkie w przygotowaniu oraz smaczne. Dzięki
nim nasycimy się na długo, ale nie będziemy czuć się wzdęci i ociężali, jak np. po
jajecznicy smażonej na boczku. Chcę Wam udowodnić, że dieta łatwo strawna nie musi być nudna, trudna w przygotowaniu czy niesmaczna.
Co to jest ta dieta lekkostrawna? Powstał o niej oddzielny post -> klik
1. Kasza manna z owocami
Jest to ostatnio moje ulubione śniadanko.
Tę kaszę pamiętałam z dzieciństwa. Można jeść ją na ciepło, ale też na zimno
(wtedy konsystencją przypomniana pudding a smakiem panna cotte).
Kasza manna jest bardzo drobna i dlatego jest idealna dla osób na diecie lekkostrawnej. Zawiera witaminy: B1, B2, B6, potas, magnez, żelazo, kwas foliowy oraz jako jedyna z kasz jod.
Składniki:
4 łyżki kaszy manny
1 szklanka płynu (np. mleko czy woda) lub więcej (jeżeli lubicie płynną konsystencję)
W garnku zagotowujemy wodę/mleko (roślinne
również sprawdza się idealnie- ja uwielbiam z mlekiem/napojem kokosowym). I dodajemy
kaszę (najlepiej po łyżce i od razu rozmieszać). Często mieszajcie, aby nie
zrobiły się grudki. Możemy dodać ulubione przyprawy np. cynamon, kakao,
przyprawę do piernika, masło orzechowe oraz cukier, miód, syrop klonowy (każdy słodzik się sprawdzi).
Możecie dodać wszystko co lubicie. Moje propozycje
dodatków:
·
Każdy rodzaj owoców np. maliny, borówki, banany,
truskawki, jagody itd.
·
Migdały
·
Konfitura owocowa
·
Orzechy
·
Suszone owoce
2. Lody bananowe
Śniadanie idealne na upalne dni. Kto nie
lubi lodów? Chyba mało jest takich osób.
Banany są syte, a więc idelanie nadają się na śniadanie. Zawierają dużo potasu, dzięki czemu, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i chronią serce. Dodatkowo zawierają pektyny i magnez. Świetnie odkwaszają organizm.
Banany są syte, a więc idelanie nadają się na śniadanie. Zawierają dużo potasu, dzięki czemu, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i chronią serce. Dodatkowo zawierają pektyny i magnez. Świetnie odkwaszają organizm.
Baza to oczywiście mrożone banany. Najlepiej użyć bananów zamrożonych w niedużych kawałkach
(o tej metodzie mrożenia pisałam w poście -> klik), dzięki czemu łatwiej będzie je zblendować. Potrzebny jest do tego blender z ostrzem w kształcie litery s- najlepiej z pojemnikiem.
(o tej metodzie mrożenia pisałam w poście -> klik), dzięki czemu łatwiej będzie je zblendować. Potrzebny jest do tego blender z ostrzem w kształcie litery s- najlepiej z pojemnikiem.
Ręczny raczej się nie sprawdzi-
lody nie będą miały odpowiedniej konsystencji.
Pamiętajcie, aby mrozić bardzo dojrzałe banany (te z brązowymi plamkami), bo są one bardziej lekkostrawne. Banany zawierają dużo potasu, witaminę C, fosfor oraz magnez; pomogą przy wrzodach żołądka, obniżają cholesterol a do tego są przepyszne!
Składniki:
2 banany
dodatki
Banany biedujemy, aż do uzyskania gładkiej
i kremowej konsystencji. Możemy dodać troszkę wody lub mleka, jeżeli blender
będzie miał problem z ich zblendowaniem.
Dodatki oczywiście według uznania. Ja
proponuję te, które wymieniłam wyżej (w przepisie z kaszy manny). Polecam jeszcze dodać mrożone owoce lub gdy
dodajemy masło orzechowe- szczyptę soli.
Przyprawy, daktyle i mrożone owoce blendujemy razem z bananami, natomiast
świeże można dodać już do gotowych lodów.
3. Jajka sadzone w pomidorach.
Uwielbiam jaja na śniadanie.
Niestety nie jestem w stanie zjeść jaj na miękko (a w diecie lekkostrawnej te
na twardo są odradzane). Ta wersja jest dla mnie dobrą alternatywa. Nieścięte
żółtko wcale mi nie przeszkadza, wręcz nadaje idealnie kremowej konsystencji
całemu daniu.
Pomidory zawierają potas oraz
cenny likopen, który zmniejsza ryzyko zawału oraz powstania nowotworu oraz
miażdżycy. Dzięki zawartości witaminy C
poprawiają też odporność.
Pomidory mogą być u niektórych
osób odpowiedzialne za zgagę czy wzdęcia. Także miejcie to na uwadze.
2 jajka
2 bardzo dojrzałe pomidory
Świeża bazylia
Suszone oregano
Suszona bazylia
Woda
Sól oraz pieprz
(Opcjonalnie: podsmażona cebula i czosnek
jednak ostrzegam, że wtedy danie nie będzie już lekkostrawne)
Na patelni teflonowej zagotowujemy wodę i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
pomidory. Dodajemy suszone oregano i bazylię. Całość dusimy pod przykryciem do momentu
aż pomidory się rozpadną. Następnie
odkrywamy i przez chwilę pozwalamy wodzie odparować. Dodajemy sól, pieprz, świeżą bazylię i dokładnie mieszamy. Teraz
pora na jajka- „układamy” je na pomidorach jak jajka sadzone:
Całość dusimy pod
przykryciem około 10 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze
przez 5 minut (aby cała woda wyparowała).
Jeżeli usuniemy pestki z pomidorów (czyli
zostawimy tylko tę twardszą część), danie będzie jeszcze lżejsze. Jednak wtedy
musicie dodać więcej wody, żeby nic się Wam nie przypaliło.
4. Jajecznica z awokado i suszonymi pomidorami
Świetna odmiana od zwykłej jajecznicy z
cebulką i szynką. Awokado, przyprawy i pomidory suszone nadają świetny smak.
Gdy pierwszy raz spróbowałam tego połączenia byłam naprawdę pod wrażeniem.
Awokado poprawia pracę mózgu, zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów
tłuszczowych. Jest idealne dla osób na diecie łatwo strawnej, ponieważ zawiera
enzymy i składniki odżywcze, które wpływają na prawidłową pracę układu
pokarmowego oraz zmniejszają stany zapalne w żołądku. Usprawnia też proces wchłaniania cennych substancji odżywczych w jelitach.
2 jajka
Pół małego awokado
5 suszonych pomidorów (użyłam tych nie z
zalewy)
Garść szpinaku baby
Suszona bazylia
Suszone oregano
Sól
Pieprz
Woda
Na patelnię wlewamy odrobinę wody. Następnie
dodajemy suszone pomidory i szpinak. Gdy pomidory zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę
awokado, suszoną bazylię oraz oregano. Po chwili dodajemy jajka, sól oraz
pieprz. Czekamy aż jajka delikatnie się zetną i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz